Medianomiksi opiskelu – millaista se on?

medianomiksi-opiskelu.jpgYhteishaku on taas pian täällä. Ehkä olet hakemassa ensimmäistä kertaa tai vaihtamassa alaa, mutta mikäli media-ala tuntuu omalta, niin samalla sua mahdollisesti kiinnostaa tietää, että millaista medianomiksi opiskelu on.

Tässä vaiheessa on hyvä ottaa huomioon, että medianomi-tittelin alle kätkeytyy laaja kirjo eri alojen osaajia. Nämä kokemukset kuvastavat parhaiten journalismin suuntautumisvaihtoehdon kokemuksia, mutta toki näitä voi peilata ainakin osittain muihinkin. Jos pääsykokeet ovat ajankohtainen aihe sulle, niin lue aiheesta lisää Sinustako medianomi? -postauksesta.

MITÄ OPINTOIHIN KUULUU?

Jokaisella korkeakoululla on omat painotuksensa, mutta yleisesti ottaen journalismin opinnot keskittyvät moniosaajien kouluttamiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että perinteisen printtijournalismin rinnalle nostetaan usein muita kokonaisuuksia, kuten esimerkiksi verkkoa, tv:tä ja/tai radiota. Oman kiinnostuksen mukaan on mahdollisuutta syventyä tiettyyn suuntaukseen esimerkiksi harjoittelun tai vaihtoehtoisilla ammattiopinnoilla.

Esimerkiksi omissa opinnoissani olen hankkinut osaamista muun muassa printistä, televisiota, radiosta, verkosta, taittamisesta ja kuvajournalismista. Toki tässä on se kääntöpuolena, että periaatteessa osaa tehdä vähän kaikkea, muttei ole välttämättä syventynyt toisiin osa-alueisiin perusteiden lisäksi. Oma mielenkiinto on keskeisessä osassa, koska monesti taidot karttuvat tuntien ulkopuolella.

MILLAISIA TUNNIT OVAT?

Yleisesti ottaen tunnit painottuvat käytäntöön. Tämä tarkoittaa sitä, että osana opintoja pääsee tekemään juttuja esimerkiksi journalistiopiskelijoiden verkkojulkaisuun. Radiokurssilla taas yleensä pidetään oikeasti livelähetyksiä ja treenataan taitoja käytännössä.

Teoriaosuudet keskittyvät esimerkiksi lainsäädäntöön journalismin näkökulmasta. Kokeita oli itse asiassa aika vähän, ja nekin painottuivat lähinnä kielten opiskeluun.

Ryhmätöitä on kohtuullisesti, koska esimerkiksi isoja mediaprojekteja ei ole järkevää lähteä toteuttamaan yksin, vaan mukaan tarvitsee henkilöitä vastaamaan eri rooleista. Lisäksi vaikka omia juttuja kirjoitetaan paljon, niin monesti näistä saa vertaispalautetta muilta kurssilaisilta.

IMG_1375.jpgENTÄS NE KOULUPÄIVÄT?

Lähiopetuksen määrä vaihtelee lukujärjestyksen mukaan eli jossain vaiheessa saattaa olla todella paljon koulua ja sitten on taas kausia, jolloin opiskelu on todella itsenäistä.

Osa-aikainen työskentely on onnistunut hyvin opiskeluiden ohessa. Toki välillä projektien parissa on hyvä varautua toimimaan esimerkiksi kameramiehenä  iltaisin tai viikonloppuisin. Ja ryhmätöitä joutuu toki tekemään varsinaisten tuntien ulkopuolella.

KANSAINVÄLISET MAHDOLLISUUDET?

Osana omaa koulutusta oli projektiopinnot, joiden toteutus oli kokonaan englanniksi ja kurssilla oli myös kansainvälisiä opiskelijoita ympäri maailmaa. Tämä oli hyvä tapa verkostoitua ja kartuttaa omaa kielitaitoa.

Lisäksi kannattaa harkita vaihtoon lähtöä, koska samalla se tarjoaa mahdollisuuden opiskella jotain sellaista, mitä oma korkeakoulu ei tarjoa tai syventyä johonkin aihepiiriin kunnolla.

Yleisesti ottaen oon kyllä tykännyt media-alan opinnoista ja tää tuntuu omalta alalta. Toivottavasti tämä postaus vähän valoittaa, että millaista opiskelu medianomiksi oikein on!

//Postausta on päivitetty 13.2.2019//

Ei kommentteja